Mijn rol

Vanaf het begin had ik eigenlijk geen specifieke verwachtingen over mijn rol binnen een samengesteld gezin. Ik kan niet putten uit eigen ervaring. Ik hoopte dat de kinderen mij uiteindelijk zouden accepteren en misschien was dit wel het hoogst haalbare in een dergelijke situatie. In het begin vond ik dit best spannend. Ik stapte in een compleet nieuwe situatie. De hechte band tussen vader en zijn kinderen heeft zich met de jaren kunnen vormen. Hierdoor hebben ze samen een geschiedenis opgebouwd. Ik daarentegen was een buitenstaander en stapte ineens hun leven binnen. 

WENNEN

Het heeft zeker een tijd geduurd om aan elkaar te wennen en af en toe voelde dit nog steeds wat onwennig. Ik vond het belangrijk om rekening te houden met de loyaliteit van de kinderen naar beide ouders toe. Daarom heb ik mijzelf afwachtend opgesteld totdat zij toenadering zochten. Ik moet zeggen dat ik het wel getroffen had met deze kinderen omdat het hele leuke, lieve en attente kinderen zijn.

RELATIEGERICHTE ROL

Door mij te verdiepen in deze situatie heb ik gelezen dat er verschillende rollen zijn. Zo terugkijkend naar de afgelopen jaren vind ik mijzelf meer een relatiegerichte partner. Ik was meer gericht op de relatie met mijn partner en zag mijzelf meer als vriendin voor de kinderen. Mijn partner en ik kozen ervoor dat hij de primaire zorg leverde en hij verantwoordelijk was voor de opvoeding van de kinderen. Wij hadden samen overlegd dat er met mijn komst zo min mogelijk voor de kinderen zou veranderen. Vervolgens voerde ik ondersteunende taken uit. Aanvullende informatie over de verschillende rollen is te vinden op: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/van-heks-tot-vervangmoeder-vijf-soorten-stiefmoeders/article-normal-113704.html\

De weekenden alleen met mijn partner vond ik heerlijk omdat wij dan meer quality time voor elkaar hadden. Dit is ook nodig voor de opbouw van een sterke en hechte partnerrelatie. 

JUISTE BALANS VINDEN

Tijdens de kinderweekenden deed ik tussendoor allerlei opruim- en schoonmaakklusjes om mijn partner te ondersteunen omdat hij de meeste taken uitvoerde. Soms had ik daar wel moeite mee omdat hierdoor niet duidelijk was wat mijn rol zou kunnen zijn. Als voorbeeld benoem ik de avondrituelen wat echt een moment was tussen vader en zijn jongste twee kinderen. Dit maakte dat ik mij soms een buitenstaander voelde. Op een gegeven moment ben ik met de jongste gaan lezen wat mij een fijn en nuttig gevoel gaf.  

In de 2,5 jaar die wij samen waren, was ik wel steeds op zoek naar het vinden van de juiste balans. Mijn leven was verdeeld tussen mijn partner en zijn kinderen en mijn eigen leefomgeving waar mijn familie en vrienden wonen. Uiteindelijk raakte ik uit balans wat ik verder zal beschrijven in het deel ‘Tijd voor mijzelf’.

Uitgebreide informatie over alle aspecten binnen een stiefgezin is te vinden op: https://ouderschapna-echtscheiding.webnode.nl/news/stiefgezinnen-en-wat-er-allemaal-bij-komt-kijken-/

opgehangen parapluutjes met elkaar verbonden
Verbonden voelen met elkaar

You cannot copy content of this page